Hoewel er enkele duidelijke voordelen aan een auto aanschaffen op een dergelijke manier zijn kleven er ook duidelijke nadelen aan een auto op afbetaling. Het is fijn om direct eigenaar te zijn van de auto, maar als je niet kunt voldoen aan de maandelijkse termijnen dan kan de auto uiteindelijk wel weer ingevorderd worden. De rentepercentages die berekend worden zijn vaak vrij hoog wat ook onder de nadelen auto op afbetaling vallen. Verkopers van auto’s op een dergelijke wijze willen natuurlijk graag aan deze vorm van financiering verdienen en uiteindelijk betaal je flink wat meer dan de nieuwprijs van een auto. Dat is wel duidelijk iets om rekening mee te houden.

Bereken daarom van te voren goed wat het uiteindelijke maandbedrag is dat je moet betalen en houd ook goed rekening met het aantal termijnen. Het kan best zijn dat je de termijnen nu kunt betalen, maar geldt dat ook nog over een jaar of een langere periode. Je moet er eigenlijk zeker van zijn dat je financiële situatie voor langere tijd stabiel is. Als je het idee hebt dat er zich op korte termijn veranderingen voor kunnen doen die van invloed zijn op je financiële situatie dan is het verstandig om een dergelijke verplichting niet aan te gaan.
Verzekering auto op afbetaling.

Een andere vervelende bijkomstigheid en ook iets wat onder de nadelen auto op afbetaling valt is dat sommige dealers of financieringsmaatschappijen de verplichting stellen om een verzekering op de auto af te sluiten. Als je een botsing krijgt en dit is jouw schuld dan vindt de verkopende partij het belangrijk dat de kosten van de schade worden vergoed. Maar eigenlijk is dit ook weer niet echt een nadeel auto op afbetaling. Als je niet een verzekering bij een auto op afbetaling afsluit waarbij de volledige kosten worden gedekt, dan zou dat inhouden dat je zonder auto komt te zitten als je auto total-loss verklaard wordt. Je zit dan zonder auto en houdt een grote schuld over. Je moet je auto dan nog steeds iedere maand afbetalen, terwijl je er niet meer in rijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *